دستگیری ۲ شکارچی غیرمجاز در خراسان جنوبی پلیس فتا ادعای لورفتن سؤالات آزمون سمپاد را رد کرد ساخت بیش از ۷ هزار مدرسه در راستای تحقق عدالت آموزشی در سال ۱۴۰۴ بیمه زنان سرپرست خانوار در روستاها رایگان شد شناسایی ۲۷۷ مبتلا به تب دنگی در کشور (۲۹ تیر ۱۴۰۴) بیش از ۳.۷ میلیون لیتر سوخت قاچاق در دو عملیات بزرگ مرزبانی کشور کشف شد نشانه‌های گرمازدگی کدام‌اند؟ افزایش سقف حمایت بیمه‌ای برای بیماران خاص در سال ۱۴۰۴ اهدای عضو بانوی مرگ مغزی در مشهد به ۴ بیمار زندگی دوباره بخشید (۲۹ تیر ۱۴۰۴) شیرخشک رژیمی فقط با تأیید پزشک معتمد عرضه می‌شود مراقبت‌های بهداشتی و پیشگیری از بیماری‌ها در اربعین آسمان خالی، سد‌های خالی‌تر | ایران در مدار خشکسالی پیش‌بینی هواشناسی امروز (۲۹ تیر ۱۴۰۴) | وزش باد شدید و گرد و خاک در نقاط مختلف کشور زلزله ۵.۱ ریشتری در گلستان (۲۹ تیر ۱۴۰۴) | اعزام تیم‌های هلال‌احمر به مناطق زلزله‌زده ماجرای تلخ زوج جوان مشهدی که طعمه شیادان اینترنتی در اصفهان شدند گوشی هوشمند، عامل پنهان در تأخیر گفتار کودکان دستگیری قاتل پل غدیر شیراز در کمتر از ۲۴ ساعت دستگیری زن و شوهر سارق در بهارستان آیا مصرف زیاد آب کبد را چرب می‌کند؟ جان باختن راکب موتورسیکلت بر اثر برخورد با کامیون تداوم مهاجرت پزشکان برای نظام سلامت مشکل ساز خواهد شد نگین سبز رامسر به ثبت ملی رسید دریافت یارانه برای مرد تاجر ۲ میلیارد تومان هزینه برداشت نقشه تصاحب ملک میلیاردی در طرقبه شاندیز با ورود پلیس نقش بر آب شد حوادث رانندگی؛ عامل اصلی مرگ‌های غیر طبیعی در کشور ۲۱کشته و ۲۶ مصدوم در حادثه واژگونی اتوبوس اسکانیا در استان فارس (۲۸ تیر ۱۴۰۴) مسافت و زمان سفر از مرز‌های ایران به نجف و کربلا حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی از فردا (یکشنبه، ۲۹ تیر ۱۴۰۴) واریز می‌شود آتش سوزی پالایشگاه آبادان مهار شد | نشت پمپ علت وقوع این حادثه بود (۲۸ تیر ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

از سیکس‌پک تا سکته | جوانان ایرانی قربانی مکمل‌های بدنسازی

  • کد خبر: ۳۳۷۰۹۰
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۸
از سیکس‌پک تا سکته | جوانان ایرانی قربانی مکمل‌های بدنسازی
چند سالی است واردات مکمل‌های دارویی ممنوع شده، اما همیشه شاهد ورود غیرقانونی این مکمل‌ها به‌ویژه در حوزه ورزش هستیم.

به گزارش شهرآرانیوز؛ قربانیان اصلی این مکمل‌ها جوانانی هستند که عوارضش را به جان می‌خرند تا اندامی زیبا و عضله‌‌ای داشته باشند.

برای رسیدن به سیکس‌پک یا شکم شش تکه، دارو‌هایی را می‎خورند که هیچ اطلاعی از ماهیتش ندارند، لیوان لیوان پودر و مکمل را سر می‎کشند بدون اینکه بدن‎شان به آنها نیازی داشته باشد. کورتون می‎خورند بدون آنکه بدانند سیستم ایمنی بدنشان را سرکوب می‎کنند.

به گفته متخصصان، قاچاقی وارد شدن مکمل‎ها معضلی چندبرابری در این حوزه است، چراکه این مکمل‌ها مورد ارزیابی قرار نمی‎گیرند و معلوم نیست چه ترکیباتی دارند.

به گفته مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو، یکی از معضلات ما در این حوزه، مکمل‌های ورزشی است که متأسفانه به رغم تولیدات داخلی باکیفیت، همچنان شاهد مکمل‌های تقلبی و قاچاق هستیم. در حالی که با عارضه‌های بسیار خطرناکی برای مصرف‌کنندگان این قبیل مکمل‌های قاچاق مواجه هستیم.

دکتر محمدرضا فاضلی استاد میکروب‌شناسی گروه کنترل دارو و غذا دانشکده داروسازی دانشگاه تهران در مورد عوارض مصرف مکمل‎ها بدون مشورت با پزشک می‎گوید: «چندسالی است که در کشور مکمل‌ها به رسمیت شناخته شده‌اند و اکنون شرکت‎های مختلف دارویی در کشور به تولید آنها روی آورده‎اند و محصولات قابل قبولی هم تولید می‎شود، چون این مکمل‌ها زیر نظر سازمان غذا و دارو است. باوجود تولید داخل، واردات این محصولات را به شکل قانونی نداریم، همچنین مکمل‎هایی که به اصطلاح خارجی هستند هم از مبادی قاچاق وارد می‎شوند. اما بحث امروز مکمل‎های ورزشی است که معمولاً بین ۴۰ تا ۶۰ درصد ورزشکاران استفاده می‎کنند. دلایل مختلفی هم وجود دارد، برخی برای بهبودی زخم‎هایی که در تمرین‎ها و مسابقات برداشتند، بعضی برای عضله‎سازی و... نکته خیلی مهم در این موضوع این است که متأسفانه مکمل‎های ورزشی زیر نظر متخصص مصرف نمی‎شوند.»

استفاده از مکمل‎ها برای تحقق رویای زیبایی اندام

مکمل‌های بدنسازی می‎توانند باعث حمله قلبی، سکته مغزی، لخته شدن خون، آسیب به کلیه و کبد شوند.

دکترفاضلی با اشاره به اینکه معمولاً ورزشکاران مکمل‎ها را به توصیه مربی‎هایشان استفاده می‎کنند، توضیح می‎دهد: «مربی فردی نیست که اطلاعات دارویی داشته باشد و صلاحیت تجویز مکمل‎های دارویی ندارد. استفاده نابه جا از مکمل‎ها می‎تواند آسیب‎های جبران ناپذیری را به جوانان وارد کند. مربی‎ها صرفاً براساس تجربه، تجویز برای شاگردان دیگر یا دیدن یک دستور مصرف در اینترنت از فلان ورزشکار خارجی برای مراجعه‎کنندگانشان نسخه می‎پیچند. این تجویز‌های تک مدله می‎تواند به بدن آسیب برساند، چرا که فیزیولوژی بدن افراد با هم فرق دارد.»

مهمترین مشکل مصرف‎کنندگان این‌گونه مکمل‎ها، سمی شدن کبد و از بین رفتن این عضو خیلی مهم و حیاتی بدن است، بعضی دارو‌ها که به منظور افزایش سریع حجم بدن مصرف می‎شوند، مثل کورتون‎ها، هورمون‎ها و استروئید‌های آنابولیک عوارض خطرناکی دارند. همچنین دارو‌های کورتونی باعث کاهش کلسیم و پوکی شدید استخوان می‌شوند.

این استاد میکروب‌شناسی با اشاره به اینکه تولید این مکمل‌ها برای استفاده در طب و درمان بیماری است، بیان می‎کند: «مدت‌هاست در دنیای ورزش افرادی که رویای هیکلی زیبا و عضله‎ای در سر دارند با سوء‌استفاده از این مکمل‎های دارویی دچار مشکلات متعددی می‎شوند. مثلاً محرک هورمون رشد برای افرادی که فقر این هورمون را دارند، تجویز می‌شود، اما متأسفانه در برخی از باشگاه‎ها از این محرک‎های هورمونی استفاده‎های نابه‎جا می‎شود. مکمل‎ها کمک کننده هستند، اما اگر درست مصرف نشوند، عارضه ایجاد می‎کنند به همین دلیل توصیه می‎کنیم حتماً زیر نظر پزشک مصرف شوند.»

سودجویی از سلامت جوانان با تبلیغات فریبنده

این متخصص در مورد واردات غیررسمی مکمل‎های ورزشی می‎گوید: «قاچاق این محصولات یکی ‎دیگر از معضلات این حوزه است. مکمل‎هایی که به شکل قاچاق وارد می‎شوند، مورد ارزیابی قرار نمی‎گیرند و معلوم نیست چه ترکیباتی دارند. این محصولات اغلب با بسته‌بندی‎های شیک و فریبنده به مشتری فروخته می‎شوند، غافل از اینکه ممکن است ترکیباتی فراتر از آنچه که در برچسب‌شان نوشته شده، در مکمل‎ها وجود داشته باشد. قیمت این محصولات هم موضوعی دیگر است که جذابیتش را برای مصرف کننده بیشتر می‎کند. معضل بعدی تبلیغات ماهواره‌ای، باشگاه‎های بدنسازی و حتی شبکه های مجازی است که برای فروش مکمل بدنسازی و جذب مشتری بیشتر همیشه روی بدون عوارض بودن آن تأکید می‎کنند که باعث شده راه این مکمل‎ها به زندگی جوانان ورزشکار باز شود. قاچاق این نوع محصولات، بازار قابل توجهی دارد و سودجویان برای جلوگیری از کاهش مصرف دست به هر نوع تبلیغاتی در این حوزه می‎زنند.»

برخی از این مکمل‎های تغذیه ای مانند کراتین به حدی زیاد مصرف می‎شود که در کلیه رسوب کرده و کلیه را از بین می‎برد.

دکتر فاضلی در مورد مصرف مکمل‎ها در باشگاه‎های بدن‎سازی می‎گوید: «بیشتر عوارض در افرادی دیده می‎شود که به دنبال بدنسازی هستند و برای ایجاد حجم در عضله، دارو‌هایی هورمونی استفاده می‎کنند. مصرف این دارو‌ها در کوتاه مدت شاید مشکلی ایجاد نکند، اما در درازمدت قطعاً سبب آسیب به اندام‎های حیاتی بدن می‎شود. افرادی که مصرف‌کننده این‌گونه مکمل‎های ورزشی هستند، باید مدام آزمایش بدهند تا اگر آنزیم‎های بدنشان بدون اینکه به آن نیازی داشته باشند، بالا برود سریع جلوی ادامه مصرف را بگیرند.»

منبع: ایران

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->